Konkurzy po reštrukturalizácii strhú so sebou subdodávateľov,tvrdí IOZ

23.04.2015 Bratislava

Bratislava 22. apríla (TASR) – V kauze Váhostav ide nielen o tento podnik a jeho subdodávateľov, ale aj o ďalšie, varuje predsedníctvo Integrovaného odborového zväzu (IOZ). Obáva sa vlny konkurzov, ktoré sa spustia po neúspešnej reštrukturalizácii viacerých podnikov, nielen Váhostavu, a strhnú so sebou aj menšie subdodávateľské firmy, ktoré budú nútené tiež vyhlásiť konkurz a prepustiť svojich zamestnancov. Vlnu konkurzov, ako povedala TASR predsedníčka IOZ Marta Brodzianska, už v minulosti odbory zažili a zákon by takému priebehu mal predísť.

"V rámci konkurzu by firma skončila a zamestnanci by dostali výpoveď. Môžu síce požiadať Sociálnu poisťovňu o vyplatenie dvoch platov z garančného fondu, ale nikto nevie, ako dlho bude firma v konkurze. Pokiaľ je firma v reštrukturalizácii, zamestnanci naďalej pracujú, pretože majú zákazky aj na iných stavbách," povedala Brodzianska.

Pokiaľ pôjde firma do konkurzu, môže sa stať, čo sa aj podľa Brodzianskej bežne stáva, že zamestnanci nedostanú mzdy a už vôbec nie všetky nároky, ktoré majú z pracovného pomeru.

"Napríklad pri výpovedi z organizačných dôvodov má zamestnanec nárok na odstupné a človek v dôchodkovom veku má nárok na odchodné. Ešte sa nám nestalo, aby prepusteným vyplatili všetky peňažné nároky. Pokiaľ zamestnanec skončí a nenájde si prácu, čo je dnes problematické, dostane sa na úrad práce a po pol roku už nebude zabezpečený," povedala TASR Brodzianska. Preto si IOZ myslí, že reštrukturalizácia podnikov je lepšie riešenie než konkurz.

Predsedníctvo IOZ verí, že novela zákona, ktorou sa mení a dopĺňa Obchodný zákonník a menia a dopĺňajú sa niektoré ďalšie zákony, prinesie riešenia dlhodobých problémov aj v odvetví stavebníctva, problémov minulosti, dneška, ale predovšetkým prinesie systémové riešenia pre budúcnosť. Podporilo aktivity a požiadavky členov zväzu - zamestnancov Váhostavu-SK, a. s.

"Práve 1500 zamestnancov tejto spoločnosti, ale aj ďalšie stovky – tisíce zamestnancov dcérskych a subdodávateľských spoločností sú v stúpajúcej neistote a obave o svoje pracovné miesta. Sú v obave o svoju budúcnosť, o svoje rodiny. Predsedníctvo IOZ verí, že naši zákonodarcovia prijmú opatrenia smerujúce aj k ozdraveniu odvetvia stavebníctva, opatrenia, ktoré budú zabezpečovať rovnaké podmienky všetkým, aj zamestnancom, ktorí si svoju prácu už odviedli a hodnoty vytvorili. Zamestnancom, bez výkonu ktorých sa nezaobíde žiadny podnikateľ a zamestnávateľ," uvádza vo svojom stanovisku predsedníctvo IOZ.

IOZ zastrešuje tri odborové zväzy (OZ), a to OZ stavba, OZ dopravy, cestného hospodárstva a autoopravárenstva a OZ textil, odev, koža.
 

Vyberte región